Armatūra - nozīme būvniecībā. Sieta izturība un kvalitāte.

armatūras stieņi
Armatūra, armatūras siets.

Armatūra - nozīme būvniecībā.

Ēkas konstrukcija un kvalitātē ir atkarīga no ēkas pamatiem. Bieži vien svarīgākās kļūmes tiek pieļautas pamatu pēdas betonēšanas laikā un blietēšanas procesā. Akmens šķembu kārtai ir jābūt pietiekami biezai, bet ja tā nenodrošina ūdens izplūšanu, drenāžu tad mitrums nonāks pamatos un tad protams tālāk ēkas pamatos un konstrukcijā. Ja nebūs vienmērīga pamatnes noblietēšana, tad tas var izraisīt būves sēšanos, pamati sāks plaisāt un būves konstrukcija var sašķiebties. Būtiski ievērot, lai starp betonu un metāla armatūras stieņiem atrastos distanceri vismaz 1,5 centimetru attālumā. Bet ja šī atstarpe būs mazāka, tad mitruma rezultātā betonā ieliktā armatūra sāks rūsēt un aptuveni 1 gada laikā tērauda armatūras stieņa diametrs samazināsies par vienu milimetru. Tātad, ja armatūras stieņu diametrs ir 15-16 milimetri, tad var vienkārši un viegli izrēķināt cik ilgā laikā armatūra sarūsēs un pilnībā sairs, kā rezultātā ātri vien nāksies remontēt ēkas pamatus.

Gadiem ejot būvniecībā betons ir ļoti pārbaudīts materiāls. Betons ļoti labi panes dažādas slodzes, tas kalpo izlgi un ir ļoti izturīgs. Armatūra ir ļoti svarīga sastāvdaļa, lai Betons iegūtu savu izturību un kvalitāti. No kura tad arī ir atkarīgas būvkonstrukcijas ilgkalpošana un ilgmūžība. Materiāls ir daudz izturīgāks par citiem materiāliem un ekonomiski izdevīgs. Armatūra, armatūras siets tiek izgatavots no tērauda armatūras stieņiem, stieplēm. Plānojot būvēt māju, un izstrādājot projektu, svarīgi ir pievērst uzmanību būves izturības un noslogojuma prasībām. Tāpēc izvēloties armatūru, jāņem vērā šīs prasības. Pastāv dažāda veida armatūra, kuru piedāvā būvniekiem.


 Stieņu armatūra ir viena no vis izplatītākām būvniecībā. Armatūras izgatavošanā izmanto ļoti augstas izturības stieņus un stieples. Ir dažādu veidu armatūra, kuru iedala atkarībā no izmantošanas veida. Pazīstamākā armatūra būvniecībā ir balsta armatūra un biežāk izmantojamā ir tērauda armatūra, bet tiek konstruēta arī nemetāliskā armatūra, kuru gatavo no cita veida šķiedras (ogleklis, bors), kā arī stiklplasta armatūra.
Lai armatūra nodrošinātu savu kvalitāti un izturību ir svarīgi pievērst uzmanību no kādiem materiāliem tiek gatavota armatūra un no izgatavošanas metodes.
Ja izvēlaties tērauda armatūru un pērciet to pirmo reizi kādā interneta būvmateriālu veikalā, tad ir svarīgi zināt to, ka katram tēraudam tiek piešķirts sertifikāts, tāpēc pērkot tērauda armatūru svarīgi ir pārbaudīt šī sertifikāta esamību. Visi armatūras ražotāji tiek sertificēti, tāpēc kvalitatīvu preci atrast nebūs grūti. 
Bet ja armatūras ražošanā tiek izmantota lokālās metināšanas metode, tad ir iespējams tērauda zudums, kas arī pazemina armatūras izturību.
Būvniecībā armatūra un betons ir pakļauti spiedienam un slodzei. Dzelzsbetona konstrukcijās armatūras sietu ievieto tajā vietā kur būs paaugstināts stiepēj spēks. Būvkonstrukcijas tiek nospriegotas un pēc kuras tad armatūra atgriežas savā iepriekšējajā vietā, stāvoklī, paliekot elastības deformācijas robežās.